Zákaznická podpora:+420605568844info@hudebnikum.cz

11 zajímavých faktů o vlivu hudby na člověka

11 faktů o vlivu hudby na člověka

Hudba má na člověka mnohem větší vliv, než jsme si vůbec mysleli. Také se vám rozzáří úsměv na tváři, když uslyšíte oblíbenou písničku? Vybaví se vám vzpomínky a zahřeje vás u srdce? Hudba na nás působí až magicky. Pojďme se teď podívat, co všechno nám v životě může hudba ovlivnit.

1. Posiluje imunitu

 Výsledky univerzitních testů v Pensylvánii prokázaly, že se při poslechu oblíbené hudby zvyšuje hladina imunoglobulinu A o 14%. Jedná se o protein, který je schopen jako součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit bakterie a viry v těle. Vědci v Německu a ve Velké Británii zjistili, že stačí 50ti minutový poslech a tyto protilátky se v těle začnou významně zvyšovat.

2. Uklidňuje, zmírňuje stres a svalové napětí

 Poslech hudby snižuje hladinu stresového hormonu v těle. Isabelle Peretzová z Centra pro výzkum mozku, hudby a jazyka zjistila, že miminka při poslechu písně zůstávaly v klidu průměrně 9 minut, zatímco při mluveném slovu začaly projevovat známky neklidu již po 4 minutách. Pro stresované a přepracované lidi je dle vědců nejúčinnější poslech klasické hudby. Pokud milujete tvrdší muziku, může vás zklidnit i poslech oblíbených skladeb jiného stylového zaměření.

3. Zlepšuje soustředěnost

 Vědci dokázali, že hudba opravdu dokáže vyvolat pocit uvolnění a zvýšit naši koncentraci. Například hudba Wolfganga Amadea Mozarta má na lidský výkon jednoznačně pozitivní vliv. Výzkumníci přišli na to, že výsledky nejrůznějších testů bývají při poslechu Mozartovy hudby výrazně lepší.

4. Zvyšuje psychickou a fyzickou odolnost

 S naším tělem je odpradávna spojen především rytmus, který jsme vnímali už v prenatálním období. Tehdy to byl tlukot srdce naší matky. Rytmus dokáže člověka vyburcovat k fyzické aktivitě a udržet jej u něj. Zároveň může hudba ovlivnit i naše psychické rozpoložení. V Evropské hudbě především využitím tonality (dur - veselá, moll - smutná), melodií (např. stoupající melodie vyvolává pocity radosti, proti tomu klesající melodie vyvolává pocity smutku). Těchto a dalších zásad se využívá k různým muzikoterapeutickým účelům. 

5. Zlepšuje koordinaci těla

 Pokud si pustíte hudbu, v mozku se okamžitě aktivují části důležité pro koordinaci pohybů. Někteří vědci připisují lidský instinkt hýbat se do rytmu hudby právě této neurální komunikaci. 

6. Posiluje paměť a schopnost učení

 Výzkum na Univerzitě Johnse Hopkinse v USA prokázal, že hudba pomáhá udržet naučené informace. Hudba vnáší do učení pozitivní zážitek. Zkrátka a jednoduše - při poslechu hudby nebude učení taková nuda. Jak jsme psali výše, hudba také pomáhá zvyšovat koncentraci, čímž se efekt učení při hudbě posiluje.

7. Ulevuje od bolesti

 Jedna ze studií zjistila, že lidem, které trápily bolesti zad, krku či kloubů se zlepšil zdravotní stav o 20% po pouhém týdnu. Stačilo, aby hudbu poslouchali hodinu denně. Hudba také pomáhá ulevit při chronických onemocněních a zlepšuje pooperační stav. Může také snížit spotřebu léků proti bolesti. A to už stojí za zkoušku, ne? 

8. Podporuje trávení

 Díky poslechu hudby se naše tělo dostane do celkové harmonie. Díky tomu se nám upraví i trávení. Zajímavé výsledky mají také vědci z floridské univerzity. Podle jejich zjištění má hlasitost hudby vliv na výběr jídla. Při klidné hudbě máme tendence více přemýšlet a spíše si zvolíme lehčí a zdravější variantu pokrmu. Hluk také ovlivňuje naše chuťové buňky a tím pádem i vnímaní chutě jídla. Při hluku nám jídlo přijde nevýrazné.

9. Ovlivňuje naše dýchání, tep, krevní tlak a srdeční frekvenci

 Luciano Bernardi je vedoucím vědecké skupiny, která zjistila, že hudba dokáže podnítit fyziologické změny, které ovlivňují naše dýchání, krevní tlak i srdeční frekvenci. Hudba dle něj vyvolává nepřetržitou, dynamickou a do jisté míry předvídatelnou změnu v kardiovaskulárním systému a dle jeho slov by se tyto poznatky daly využít při léčbě některých srdečních onemocněních.

10. Podporuje intelekt

 Pokud jste si prošli vzděláním na základní umělecké škole, gratulujeme! Pravděpodobně budete mít vyšší IQ. A pokud jste si prošli celými dvěma cykly, bude mít tento efekt ještě vyšší vliv na váš intelekt. Dle studie z roku 2004 byl zjištěn významně vyšší nárůst IQ u 6ti letých dětí studujících zpěv a klavír, v porovnání s dětmi, které museli čekat další rok před nástupem do hudební školy. Následující roky studií hudby pak znamenaly další nárůst intelektu. 

11. Zvyšuje hladinu endorfinů v těle a tím nám dodává pocit štěstí

 Ten pocit známe asi všichni. Pustíme si naši oblíbenou muziku a srdce plesá. Hudba nás dokáže rozesmát, roztančit a potlačit špatnou náladu. Zvuky mají vliv na náš hormonální systém. Podvěsek mozkový pak začne vyplavovat hormon endorfin, který je znám jako hormon štěstí.