Zákaznická podpora:+420605568844info@hudebnikum.cz

7 tipů jak pracovat s nervozitou před koncertem

Období koncertů je tady. Pokud i vás letos čeká koncert, ať už absolvák či jiné důležité vystoupení, jistě se vám bude hodit pár tipů, jak pracovat se svou psychikou.

Nervozitu před vystoupením zná jistě každý hudebník. Bojovat s ní však může být pro mnoho umělců velmi obtížné. Sepsali jsme pro Vás několik tipů, které Vám mohou pomoci najít vnitřní klid:

  • 1. Připravte se, jak nejlépe dokážete

Procvičujte pravidelně své skladby a naučte se texty písní či noty zpaměti. Čím lépe jste připraveni, tím sebejistěji se budete cítit. Skladby si také můžete obehrát před svými blízkými. Navodí vám to stres před koncertem a vy budete lépe připraveni na to, co vás čeká.

pořadač s klaviaturou a notami

  • 2. Relaxujte

Před koncertem si najděte chvíli na relaxaci - může to být třeba meditace nebo jóga. Pomůže vám to uvolnit se a snížit napětí.

Kárované ponožky s houslovými klíči, černé

  • 3. Dýchání

Pravidelné hluboké dýchání může také pomoci zmírnit nervozitu. Zkuste se několikrát nadechnout a pak pomalu vydechnout. S výdechem pošlete pomyslně pryč i strach z vystoupení.

Dětský motýlek klaviatura - vinyl (3)

  • 4. Pozitivní myšlení

Snažte se zaměřit na pozitivní myšlení. Místo toho, aby jste přemýšleli o tom, co všechno může jít špatně, zaměřte se na to, jak dobře se vám povede a jak moc si vystoupení užijete.

  • 5. Vizualizace

Vizualizace může také pomoci zmírnit nervozitu. Představte si, jak skvěle se vám vystoupení povede a jaké budou reakce publika. Jaký máte pocit po dobře odehraném koncertě? Vzpomeňte si na ten minulý :)

hudební sukně s partiturou a notami

  • 6. Podpora

Před vystoupením si dejte čas na setkání s přáteli, rodinou nebo kolegy. Podpora lidí, kteří vás mají rádi a podporují vás, může být velmi povzbuzující. Pokud však víte, že vás to spíše rozhodí, můžete tento krok zařadit třeba ráno v den koncertu a těsně před vystoupením se již soustřeďte sami na sebe.

  • 7. Opakování

Pokud jste nervózní, může být užitečné si před vystoupením zopakovat, že se jedná pouze o další koncert, a že jste již v minulosti úspěšně vystupovali. Pokud uděláte malou chybičku, velmi pravděpodobně si jí ani nikdo nevšimne a nebo na ni v závěru zapomene ;)

 

Je důležité si uvědomit, že nervozita před vystoupením na koncertě je normální, a že ji má mnoho hudebních umělců. Snažte se hledat metody, které pomohou zvládat nervozitu právě vám a své vystoupení si především užijte!

Pokud nevystupujete, ale přijdou vám naše tipy užitečné, pošlete tento článek těm, kterých se týká. Může jim pomoci před jejich velkým dnem.

No a pokud se na koncert chystáte jako návštěvník, připravte si pro své blízké, kamarády či učitele malý dáreček jako poděkování či vyjádření podpory. V naší nabídce můžete vybrat ten pravý dárek pro každého zpěváka či instrumentalistu.

Dárková taška hudba

Pokud si nevíte rady s výběrem, na našem blogu najdete tipy na dárky pro klavíristy, kytaristy či zpěváky.